Система опалення з чавунними батареями може функціонувати понад 50 років, тому потрібно одразу обирати якісне обладнання. Ми підготували короткі поради з вибору чавунного радіатора, щоб ви правильно підібрали підходящий варіант.

У статті: критерії вибору та огляд виробників.

Переваги чавунних радіаторів опалення

Чавунні батареї – це традиційний тип, який використовується вже понад 150 років. Саме з чавуну були виготовлені перші батареї, і по сьогоднішній день обладнання з цього матеріалу користується великим попитом.

Серед переваг таких радіаторів:

  • Доступна ціна чавунних батарей, навіть дизайнерських рішень.
  • Стійкість до високих температур, тиску та гідроударів у системі.
  • Висока міцність та твердість металу, при достатній товщині стінок.
  • Довговічність, яка може виражатись понад 50-річчям експлуатації.
  • Висока теплова потужність металу підвищить ККД опалювального тепла.
  • Стійкість до корозії, забрудненої води та різних хімічних домішок у її складі.
  • Матеріал нагрівається не одразу, але при тому може довго утримувати тепло.
  • Широкий асортимент сучасних дизайнерських рішень.

Як вибрати чавунну батарею

Підбирати підходяще обладнання потрібно для кожного конкретного випадку, враховуючи особливості вашої системи опалення. Це діаметр труб, робочий тиск та температура, кількість точок обігріву та інші особливості.

чавунні батареї

Щоб правильно вибрати чавунну батарею, враховуйте наступні критерії:

  • Робоча потужність.
    Обов’язково проведіть розрахунок потужності, щоб визначити скільки Вт потрібно для обігріву кімнати. Залежно від цього показника оберіть підходящу кількість секцій, враховуючи їх потужність.
  • Габарити батареї.
    Встановлюється обладнання переважно під вікном, тому особливу увагу потрібно приділити висоті радіатора. Іноді краще купити чавунну батарею з меншою висотою, але більшою кількістю ребер.
  • Об’єм секцій.
    Одна секція чавунного радіатора може вміщувати від 0,5 до 2,5 л води. Щоб раціонально використовувати енергію, врахуйте який літраж води в чавунних батареях та в самій системі опалення.
  • Тиск та температура.
    Метал здатен витримувати надзвичайно високі температури, які навіть не застосовуються в опаленні будинків. А от робочий тиск обладнання обов’язково потрібно врахувати, залежно від показника вашої системи. 
  • Вага виробу.
    Залежно від того, яка вага чавунної батареї, обирають спосіб її монтажу. Надто важке обладнання може встановлюватись на ніжки, що надає йому незвичного дизайну. Але частіше всього радіатори підвішуються на стіну.
  • Виробник.
    Коли всі характеристики потрібного виробу визначенні, залишилось знайти підходящий варіант серед виробників якісної продукції. Частіше всього українці обирають продукцію європейських виробників, як Viadrus, МРЗ, RETROstyle.

Viadrus (Чехія)

Viadrus – чи не найпопулярніші радіатори опалення з чавуну в Україні. Компанія має понад 100 років досвіду виготовлення опалювального обладнання, в тому числі й твердопаливні котли. Сьогодні продукція бренду продається в більш ніж 40 країнах світу. В Україні доступний широкий модельний ряд чавунних батарей. Це класичні Viadrus Kalor, Termo, Styl та незвичні дизайнерські моделі Bohemia, Hellas та багато інших.

МРЗ (Білорусь)

Звичний всім вигляд мають недорогі чавунні радіатори опалення білоруського виробництва МРЗ. Вони добре себе зарекомендували на протязі довгих років, і по сьогодні користуються великим попитом. Це стабільно висока якість за доступною ціною. Найбільш популярною є традиційна модель МС-140, яка складається зі зварених секцій. Один радіатор може містити 4 або 7 ребер. Потужність однієї такої секції 160 Вт.

RETROstyle (Туреччина)

Найбільш незвичними дизайнерськими рішеннями славиться бренд RETROstyle, продукція якого виготовляється в Туреччині. Більшість моделей були спроектовані, надихнувшись обладнанням 18-го – 19-го століть, тому можуть прикрасити будь-яку кімнату в стилі ретро, прованс, вінтаж та інші. В асортименті представлені моделі традиційних та незвичних форм, такі як Derby, Termo lux, а також вироби з вінтажним візерунком на поверхні – Annecy, Windsor та ін.

Тому в останню чергу рекомендуємо звернути увагу на зовнішній вигляд обладнання, обравши його серед моделей вподобаного виробника.

Купити якісні чавунні батареї за низькою ціною ви можете в інтернет-магазині «АкваТерм Україна».